Autoklávos hőkezelés szimulációja élelmiszeripari vállalatok energia költségének optimalizálására

Szerzők

  • Zoltán Fabulya

Kulcsszavak:

autokláv, hőkezelés, folyamatmodellezés, szimuláció

Absztrakt

A konzervek, elsősorban a húskonzervek minőségét meghatározó egyik alapvető tényező a hőkezelés, mely folyamat egyúttal energiaigény szempontjából a legjelentősebb egy vállalat számára. Egy hőkezelési ciklus három fázisra bontható: felfűtés, hőntartás, lehűtés. A szükséges hőmérséklet eléréséhez jellemzően gőzt használnak, míg a hűtés vízzel történik. Termékenként eltérő előírások vonatkoznak az elérendő hőmérsékletre és a hőntartás idejére, így a teljes hőkezelés időtartama termékfüggő. Több autokláv párhuzamos működtetése esetén a folyamat egyes fázisai egybeeshetnek, így nagy ingadozással jelentkezhet a gőz- és vízigény, mely erőforrások vagy korlátozottan állnak rendelkezésre vagy többletköltség révén. Ezért célszerű összehangolni az egyes autoklávok működését a gazdaságosság érdekében. A vezetői döntés előkészítő rendszer Microsoft Excel környezetű megvalósításához és modellezéséhez szükséges adatbázist alakítottunk ki, létrehoztunk egy felhasználóbarát kezelőfelületet és a Visual Basic for Application szolgáltatással elkészítettük az ütemezést, szimulációt biztosító szoftvert.

##submission.downloads##

Megjelent

2007-02-15

Hogyan kell idézni

Fabulya, Z. (2007). Autoklávos hőkezelés szimulációja élelmiszeripari vállalatok energia költségének optimalizálására. Acta Agraria Kaposváriensis, 11(2), 125–134. Elérés forrás https://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/1873