A juh növekedése I. A hústermelés általános jellemzése (Irodalmi áttekintés)

Szerzők

  • Tímea Kupai
  • Attila Lengyel

Kulcsszavak:

juh, növekedés, izom, zsír, összetétel, testalakulás

Absztrakt

Az izomzat növekedésének és fejlődésének megismerése az állati termék-előállítás egyik legfontosabb célja. Az első részben a születést megelőző és követő időszakban bekövetkező szöveti, kémiai összetételbeli és testalakulásbeli változásokat követtük nyomon. A bárányhús tömegét főként az izomrostok száma és mérete határozza meg. A színhúsnövekedés a magzati korban zajló hiperplázia és a születés utáni hipertrófia eredménye. A zsírszövetnek is jelentős szerepe van, különös tekintettel a húsminőségre. A növekedés ütemének és befolyásoló tényezőinek ismeretében meghatározható a juh gazdaságos hizlalási végtömege.

##submission.downloads##

Megjelent

2005-02-15

Hogyan kell idézni

Kupai, T., & Lengyel, A. (2005). A juh növekedése I. A hústermelés általános jellemzése (Irodalmi áttekintés). Acta Agraria Kaposváriensis, 9(1), 31–40. Elérés forrás https://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/1729

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei