Húshasznú tehenek tejtermelő képessége 1. Mérési módszerek, tejtermelést befolyásoló tényezők, kapcsolat a választási súllyal, öröklődhetőség (Irodalmi áttekintés)

Szerzők

  • Rita Zándoki
  • János Csapó
  • János Tőzsér

Kulcsszavak:

húshasznú anyatehén, tejtermelés, kézi fejés, gépi fejés, mérés-szopásmérés módszer

Absztrakt

Áttekintettük a húsmarhák tejtermelő-képességével kapcsolatos hazai és külföldi eredményeket. A két részben megjelenő tanulmány első felében ismertetjük a hústehenek tejhozamának mérési módszereit (kézi, illetve gépi fejés, mérés-szopás-mérés módszer, deutérium-oxid hígulás módszere). Részletesen foglalkozunk a tejtermelést befolyásoló tényezőkkel (tehén életkora, ellések száma, takarmányozás, laktáció szakasza, ellés hónapja, küllemi tulajdonságok, tőgygyulladás, hormonkészítmények alkalmazása). Bemutatjuk az anyatehén tejtermelése és a borjú választási súlya összefüggésével, valamint a tejtermelés öröklődhetőségével kapcsolatos szakirodalmi adatokat is.

##submission.downloads##

Megjelent

2004-02-15

Hogyan kell idézni

Zándoki, R., Csapó, J., & Tőzsér, J. (2004). Húshasznú tehenek tejtermelő képessége 1. Mérési módszerek, tejtermelést befolyásoló tényezők, kapcsolat a választási súllyal, öröklődhetőség (Irodalmi áttekintés). Acta Agraria Kaposváriensis, 8(1), 11–24. Elérés forrás https://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/1675

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 6 > >>