Archívum

 • 2023 (66) Különszám: Diploma 2022/2023

  A MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézete jelenleg három mesterszakot gondoz: Tájépítész mérnöki mesterképzési szak, Településmérnöki mesterképzési szak, valamint Tájépítészet és kertművészet mesterképzési szak – ez utóbbit angol nyelven is. Az elmúlt egy év során szakjainkon pontosan ötvenen védték meg sikerrel diplomatervüket, az ő munkáik szerepelnek a 4D Tájépítészeti és kertművészeti folyóirat ezen számának oldalain. Olyan kérdésekre, problémákra keresik a „valódi zöld” megoldásokat, amelyek mindannyiunk életének meghatározó elemei – még ha esetleg sokan is vannak, akik ezeket nem fogalmazzák meg maguknak. A klímaváltozás, a digitalizáció, az urbanizáció, a természeti- és kulturális örökségünk védelme mind globális, mind lokális értelemben a jelenkor talán legfontosabb kihívásai. 

 • 2022 (64) Különszám: Mőcsényi Mihály-díj

  Mőcsényi professzor születésének 100. évfordulójáról a róla elnevezett díjjal emlékezhettünk meg – egy olyan díjjal, amely mára a szakterület legrangosabb elismerésévé vált. A különszám egy keresztmetszetet ad a díjazottak tevékenységéről és személyiségéről, rávilágítva a tájépítészet sokszínűségére.

 • 2022 (63) Különszám: Az Ormos Imre Érem kitüntetettjei 1989–2022

  A 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat e különszámával régi adósságot törlesztünk szakmánk kiválóságai felé. E jubileumi kiadványban gyűjtöttük össze és mutatjuk be vázlatosan azt a negyvenegy tájépítészmérnök kollégát, akik kiemelkedő szakmai eredményeik alapján Omos Imre Éremben részesültek az elmúlt 35 évben. Az Ormos Imre Érmet a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Tanácsa hozta létre 1988-ban, a Táj- és Kertépítészeti szak megalapításának 25. évfordulója alkalmából, hogy a táj- és kertépítészet szakterületén az oktatásban, a kutatásban vagy a szakmai gyakorlatban kiemel-kedő tevékenységet végző szakembereket kitüntesse.

   

 • 2022 (61) Különszám: Diploma 2022

  A 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat idei diplomaszámának az a különlegessége, hogy a mesterszakos diplomatervek mellett néhány, a 2021. decemberi szakdolgozat-védésen kiemelkedő teljesítményt elért végzős tájrendező és kertépítő mérnök hallgatónk munkáját is tartalmazza. A diplomatervek tartalmukat illetően a hazai szakmai és laikus közönség számára egyaránt érdekesek. Ugyanakkor nemzetközi vonatkozásban is figyelemreméltóak, hiszen többségük szorosan kapcsolódik a Nemzetközi Tájépítész Szövetség 2021-es granadai konferenciájának kiemelt szakmai témaköreihez: az egészséges, élhető és ökológiailag vala-mint gazdaágilag is fenntartható környezetkutatáshoz és fejlesztéshez, a művészi igényű, inspiráló táj- és szabadtér-építészeti tervezés módszertanához.