Élelmiszer-biztonsági kérdések az akvapóniarendszerekben

Szerzők

  • Szerb András Bence Kaposvári Egyetem
  • Varga Dániel Kaposvári Egyetem

DOI:

https://doi.org/10.33567/etm.2348

Kulcsszavak:

akvakultúra, akvapónia, növénytermesztés, élelmiszer-biztonság

Absztrakt

Az emberiség történelme folyamán a Föld erőforrásai nagyban függtek a különböző kultúráktól, azok fejlettségétől és korlátozó tényezőiktől. A huszadik század kezdete óta tapasztalható demográfiai robbanásnak köszönhetően jelenleg a Föld népessége meghaladja a 7,3 milliárdot. A természeti erőforrások felhasználása az 1970-es évektől olyan mértékű, hogy meghaladja a fenntartható szintet. A környezetet és emberi egészséget érintő aggodalmak és a folyamatosan növekvő igények kihívás elé állítják a mezőgazdaságot és az élelmiszer-termelést is. A halak és növények termelését integrálni képes akvapónia új perspektívát jelent a hagyományos és városi termelők számára a termelékenység növelésében a talajhasználat mellőzésével. Ennek köszönhetően az akvapóniarendszerek potenciálisan beilleszthetők a rövid élelmiszer-ellátási láncokba is. Azonban az élelmiszer-biztonsági kockázat növekszik, amennyiben a növénytermesztés a halak egyidejű jelenlétével párosul. A tanulmány az akvapóniára vonatkozó alapvető élelmiszer-biztonsági tényezőket vizsgálja.

Információk a szerzőről

Szerb András Bence, Kaposvári Egyetem

agrárgazdaságtan

##submission.downloads##

Megjelent

2019-07-28

Hogyan kell idézni

Szerb, A. B., & Varga, D. (2019). Élelmiszer-biztonsági kérdések az akvapóniarendszerekben. Élelmiszer, Táplálkozás és Marketing, 15(1), 19–25. https://doi.org/10.33567/etm.2348

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek