http://journal.ke.hu/index.php/aak/issue/feed Acta Agraria Kaposváriensis 2018-10-18T07:35:57+00:00 Dr. Hancz Csaba hancz.csaba@ke.hu Open Journal Systems <p>Az Acta Agraria Kaposváriensis évente több alkalommal megjelenő tudományos folyóirat, amely eredeti tudományos közleményeket, kutatási eredményeket, kritikai összefoglalókat (review), könyvismertetőket, konferenciákról szóló ismertetéseket és különszámként teljes konferenciaanyagokat közöl a mezőgazdasággal kapcsolatos alap- és alkalmazott tudomány-területekről.</p> http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/2256 Bab felhasználása a pontytakarmányozásban 2018-10-18T07:35:57+00:00 Egri Helga Bosnyákné na@na.na Sándor Keszthelyi na@na.na Dániel Varga varga.daniel@ke.hu Balázs Kucska na@na.na <p>&nbsp;</p> <p>Kísérletünk célja a babzsizsik (<em>Acanthoscelides obtectus, </em>Say 1831) által károsított bab (<em>Phaseolus vulgaris</em>) alkalmazási lehetőségének vizsgálata volt pelletált pontytápban. A károsított bab mellett nem károsított bab felhasználásával is készítettünk kísérleti tápot, kontrollként pedig egy kommersz pontytápot használtunk, amelynek fehérje és energiatartalmával megegyezőként állítottuk össze a kísérleti tápjainkat. Az előzetes eredmények alapján megállapítható, hogy a bab táplálóanyag tartalmát tekintve alkalmas pontytáp összetevő, azonban 70% körüli arányban alkalmazva rontja a halak teljesítményét. A halliszt részleges vagy teljes kiváltásában való felhasználásához a megfelelő mennyiség meghatározása további vizsgálatokat igényel.</p> <p>(<em>Kulcsszavak</em>: bab, ponty, etetés)</p> 2018-09-24T00:00:00+00:00 ##submission.copyrightStatement## http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/2252 Effect of polyunsaturated fatty acid supplementation on milk production – review on health effects and cow milk characteristics 2018-10-18T07:35:57+00:00 Paul Joseph Mwau Mwangi na@na.na György Bázár na@na.na Tamás Tóth toth.tamas@ke.hu <p>The polyunsaturated fatty acids (PUFA) of the n-3 and n-6 group are important in the human body. It is therefore important that these fatty acids are consumed in the right amount and correct proportion so as to maintain a healthy physiological status in the body. Certain foods are naturally rich in these fatty acids, such as sea foods and some oilseeds. Fish and fish oils are rich in eicosapentanoic acid (EPA) and docosahexanoic acid (DHA) which are n-3 fatty acids, they play a crucial role in improving the physiological and health outcomes in conditions such as cardiovascular diseases, cancer, immune suppression and mental health. These fatty acids have also been shown to play beneficial role during pregnancy and lactation. Linolenic acid (LNA) which is abundant in oilseeds such linseed is a precursor of EPA and DHA in the human and therefore can be converted when need be, however the conversion is not very efficient and therefore cannot be used as a substitute. With the current deteriorating state of the global supply of fish and the high demand of energy causing diversion of resources to produce biofuels, the availability of these natural sources of n-3 and n-6 foods is growing ever scarce. Feeding of full-fat linseed and/or linseed oil has been shown to substantially increase the content of LNA in animal products such as meat, eggs and milk. On the other hand, fish oil supplementation in animal feeds also leads to a substantial increase in EPA and DHA to levels that can positive health effects to the public. Due to this potential to increase the amount of n-3 polyunsaturated fatty acids in animal products, it is seen as a simpler and cheaper way to deliver an increase in consumption to the wider public in a sustainable manner. This is due to the fact that products such as milk and eggs are more widely distributed and available in the market. Some challenges are of course present, such as negative effects due to the oxidative stability of polyunsaturated fatty acids which can have negative effects on rumen function and product organoleptic characteristics. To offset the problem of rumen biohydrogenation of PUFA, various methods of protecting the seed and fish oils have been devised, allowing for feeding even higher doses without impacting negatively on production and product quality.</p> <p><strong><em>Keywords</em></strong><strong>:</strong> PUFA, fatty acid profile, cow, organoleptic</p> 2018-09-20T00:00:00+00:00 ##submission.copyrightStatement## http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/2257 Táblaszegélyek szerepének vizsgálata a kisemlősök művelt területekre történő terjedésében 2018-10-18T07:35:57+00:00 Szilvia Bőti boti.szilvia@gmail.com Miklós Heltai na@na.na Mihály Márton na@na.na <p>Az agrárökoszisztémákban közönséges rágcsálók a globális kártevők egyik legfontosabb csoportját képezik. Ezek a kisemlősök az időszakos gradációk alkalmával jelentős károkat okozhatnak a mezőgazdasági, és az erdészeti területeken. A gradáció kialakulását segíthetik a mezőgazdasági táblákat övező szegélyterületek is. Vizsgálatunkkal arra kerestünk választ, hogy van-e kimutatható szerepe a különböző típusú szegélyeknek a kisemlősök aggregálódásában, valamint azok művelt területekre történő visszaterjedésében. A vizsgálati területek Jász-Nagykun-Szolnok megye északnyugati részén, Jászfényszaru külterületén helyezkednek el. A felmérések 2016. február 28-tól október 30-ig történtek. Az első vizsgálati területen a táblán belül a felmérések alkalmával nulla vagy legfeljebb egy-két kisemlős lyuk volt fellelhető. A szegélyen belül a térbeli mintázatot elsősorban a fás szárú vegetációval rendelkező szegélyek magasabb lyuksűrűsége jellemezte. A második mintaterületen a kisemlős lyuksűrűség felmérésenként eltérő képet mutatott a szegélyben és a táblában, melyet feltehetően a táplálékkészlet feldúsulása és a talajbolygatás befolyásolt. A kisemlősök élőhelyválasztását az első vizsgálati területen február végén a szegély kifejezett preferenciája és a táblán belüli sáv csoportok erős elkerülése jellemezte. A második vizsgálati területen augusztusban volt kimutatható a kisemlősök válogatása a sáv csoportok között, a szegélyt elkerülték, míg a tábla közepét preferálták. A szegély szerepe a kisemlősök mezőgazdasági táblára történő terjedésében az első vizsgálati területen nem nyert bizonyítást, míg a második vizsgálati területen az időszakosan eltérő eredmények nem zárták ki a szegélyek terjedésben betöltött szerepét.</p> <p>(<em>Kulcsszavak</em>: kisemlősök, terjedés, szegély, preferencia)</p> 2018-09-24T00:00:00+00:00 ##submission.copyrightStatement## http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/2258 Mycotoxins in the food chain 2018-10-18T07:35:57+00:00 Melinda Kovács kovacs.melinda@ke.hu <p><strong>- </strong>The paper is the written version of the scientific presentation given on the 17<sup>th</sup> meeting of the Alps-Adria Scientific Workshop (on 10 April of 2018 in Hnanice, Czech Republic). Mycotoxins are secondary metabolites of fungi, found all around the world as natural contaminants, still unavoidable in the human food chain. This review gives a summary of the occurrence of the most important mycotoxins in Europe, the predicted effect of climate change on their production and the problem of the co-occurrence of these toxins causing multitoxic effects. Experimental results of the research group confirm the complexity of interactions and the fact that interactive effects are hardly predictable.</p> <p><strong><em>Keywords</em></strong>: mycotoxins, climate change, multi-toxic effects</p> 2018-09-24T00:00:00+00:00 ##submission.copyrightStatement## http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/2261 Analysis of melatonin and serotonin from cherries: a review 2018-10-18T07:35:57+00:00 Varga-Visi Éva vargane.eva@ke.hu Ildikó Jócsák na@na.na Katalin Lóki na@na.na György Végvári na@na.na <p><em>The proper quantification of serotonin and melatonin in different foods is indispensable to evaluate the significance of their dietary intake on blood and plasma levels in humans. This review summarizes the issues regarding the measurements of these compounds from sour cherry and sweet cherry. Sample preparation and analytical methods are discussed, mainly focusing on the liquid chromatographic determination of these compounds, with special respect to their parallel determination in one run.</em></p> <p><strong><em>Keywords</em></strong>: indoleamine derivatives, LC-MS, electrochemical detection, fluorometric detection</p> 2018-10-08T00:00:00+00:00 ##submission.copyrightStatement##