Az inulin szerepe és jelentősége a gazdasági haszonállatok takarmányozásában

  • Tóth Szandra Kaposvári Egyetem Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
  • Kovács Melinda MTA-KE Mikotoxinok az Élelmiszerláncban Kutatócsoport, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Fébel Hedvig NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet,2053 Herceghalom, Gesztenyés út 1.
Kulcsszavak: prebiotikum, inulin, bélmikrobiom, immunológia

Absztrakt

Az 1831/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet antibiotikum használatot korlátozó előírásai fokozták a prevenciós megoldások iránti igényt az állati takarmányozásban. Az inulin pozitív étrendi hatásáról az 1900-as évek eleje óta vannak feljegyzések. Bár a mai irodalom sok esetben eltérő eredményt ad a cikória kivonat teljesítménynövelő képességéről, szervezetre gyakorolt hatása nem hagyható figyelmen kívül. Az inulin befolyásolja a bél mikrobiom összetételét. A fokozott mikrobiális emésztés hatására nő az illózsírsav koncentráció és csökken a pH a béltartalomban, ami gátolja a patogének elszaporodását az emésztőtraktusban. Hatással van a bél morfológiájára, a szervezet immunrendszerére, klinikai kémiai paramétereire. A mérhető változások függnek az inulin szerkezetétől, az állat fajától, életkorától, egészségügyi állapotától és táplálóanyag ellátottságától. Malacokon végzett megfigyelések bizonyos dózis fölött a takarmányértékesítés és a nitrogén anyagforgalom hatásfokának csökkenéséről számoltak be. A tudományos eredmények tükrében az inulin gyakorlati szerepe megalapozott, mint az egészségi állapotot javító takarmány kiegészítő, azonban a felső határértékek és a hatékonyan működő fruktán szerkezetének pontos vizsgálata még további feladat a tudomány számára.

Megjelent
2020-07-30
Hogyan kell idézni
Tóth, S., Kovács, M., & Fébel, H. (2020). Az inulin szerepe és jelentősége a gazdasági haszonállatok takarmányozásában. Acta Agraria Kaposváriensis, 24(1), 55-66. https://doi.org/10.31914/aak.2372
Rovat
Takarmányozástan