A hortobágyi racka juh hizlalási- és vágási vizsgálata extenzív (I.) és intenzív (II.) körülmények között

  • László Nagy
  • András Gáspárdy
  • Gyula Toldi
  • Imre Bodó
  • István Komlósi
Kulcsszavak: hízékonyság, vágás, darabolás, csontozás, vágott test minősítés

Absztrakt

A hortobágyi racka juh mindkét színváltozatát összehasonlító fajtatesztben értékeltük extenzív és intenzív hizlalás során. Az összehasonlítást a magyar merinó, a német húsmerinó, a tejelő cigája, a cigája és a brit tejelő fajtákkal végeztük el. A hizlalási, vágási, darabolási és csontozási eredmények szignifikáns eltéréseit varianciaanalízissel vizsgáltuk. A hizlalás során a racka valamennyi vizsgált fajtánál lassabban gyarapodott, a faggyúzottsága pedig a legerőteljesebb volt intenzív körülmények között. A hús-csont arány, a racka csoportoknál, valamennyi vizsgált fajtával szemben kedvezőbb eredményt adott intenzív hízlaláskor, míg extenzív körülmények között a darabolás, csontozás során a rackák kedvezőbb hús−csont arányt adtak a tejelő cigájával szemben.

Megjelent
2007-02-15
Hogyan kell idézni
Nagy, L., Gáspárdy, A., Toldi, G., Bodó, I., & Komlósi, I. (2007). A hortobágyi racka juh hizlalási- és vágási vizsgálata extenzív (I.) és intenzív (II.) körülmények között. Acta Agraria Kaposváriensis, 11(3), 47-66. Elérés forrás http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/1896

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>