Lactobacillus plantarum és Enterococcus faecium savtermelésének valamint szaporodásának serkentése tejben, szárított mikroalga biomasszák felhasználásával

  • B. Gyenis
  • Jenő Szigeti
  • N. Molnár
  • László Varga
Kulcsszavak: Chlorella vulgaris, Spirulina platensis, Enterococcus faecium, Lactobacillus plantarum, tej

Absztrakt

A mikroalgák (elsősorban a Chlorella és Spirulina fajok) kereskedelmi célú termesztése közel négy évtizedes múltra tekint vissza. Kísérleteink során szárított, 3 g/dm3 koncentrációban alkalmazott Spirulina platensis, ill. Chlorella vulgaris biomasszának takarmányfermentálásra használt Lactobacillus plantarum és Enterococcus faecium törzsek szaporodására és savtermelésére gyakorolt hatását teszteltük 12-30% szárazanyag-tartalmú modell tej-tápközegekben. A kapott eredmények azt mutatták, hogy a S. platensis, ill. a C. vulgaris szárított biomasszájának adagolása szignifikánsan (P<0,05) serkentette a L. plantarum és az E. faecium szaporodási sebességét, továbbá savtermelő aktivitását, az összes alkalmazott tápközegben. Megállapítható, hogy a bioaktív komponensekben gazdag, szárított Chlorella ill. Spirulina biomassza potenciálisan alkalmas új típusú, tejalapú fermentált takarmányok gazdaságos előállítására.

Megjelent
2005-02-15
Hogyan kell idézni
Gyenis, B., Szigeti, J., Molnár, N., & Varga, L. (2005). Lactobacillus plantarum és Enterococcus faecium savtermelésének valamint szaporodásának serkentése tejben, szárított mikroalga biomasszák felhasználásával. Acta Agraria Kaposváriensis, 9(2), 53-59. Elérés forrás http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/1744