Charolais fajtájú bikák és tinók vágási, csontozási eredménye és húsának zsírsav-összetétele

  • Gabriella Holló
  • Rita Zándoki
  • Gabriella Pohn
  • Éva Vargáné Visi
  • Imre Repa
Kulcsszavak: zsírsav-összetétel, charolais, bika, tinó

Absztrakt

Az utóbbi évtizedekben a marhahússal szemben támasztott fogyasztói igények alapvetően megváltoztak. A fogyasztói piac a fiatal állatok, zsírban szegény, ugyanakkor a porhanyósság, az élvezeti érték miatt kellően márványozott húsát részesíti előnyben. A jelen téma keretében charolais bikák (n=6) ill., tinók (n=5) vágóértékének és húsminőségének vizsgálatát tűztük ki célul. Az állatok vágására 651,63+60,32 kg élősúlyban került sor. A vágási kihozatal 60,86+3,86%, érték körül alakult, az ivarok között szignifikáns különbség volt kimutatható. Eredményeinkből megállapítottuk, hogy a jobb oldali féltest faggyútartalma a tinókban szignifikánsan nagyobb volt. A hosszú hátizom magasabb nyerszsírtartalma a tinókban kedvezőbbnek tekinthető az élvezeti érték szempontjából. Az ivar hatása szignifikáns volt a telített és az n-3 zsírsavak arányára. A többszörösen telítetlen zsírsavtartalom a tinókban humán-táplálkozásélettani szempontból előnyösebb. 

Megjelent
2005-02-15
Hogyan kell idézni
Holló, G., Zándoki, R., Pohn, G., Vargáné Visi, Éva, & Repa, I. (2005). Charolais fajtájú bikák és tinók vágási, csontozási eredménye és húsának zsírsav-összetétele. Acta Agraria Kaposváriensis, 9(1), 1-8. Elérés forrás http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/1711

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 > >>