A különböző mennyiségű makk (Quercus branti) hatása a tojótyúkok termelésére a tojástermelés első szakaszában

  • Ali Saffarzadeh
  • László Vincze
  • János Csapó
Kulcsszavak: tojótyúkok, makk, Quercus branti, tojástermelési arány, takarmányértékesítés

Absztrakt

A kísérleteket 12 héten keresztül, 160, 24 hetes fehér leghorn tojótyúkkal végezték. A takarmány a Quercus branti fajtájú makkból 0, 10, 20 ill. 30%-ot tartalmazott ketrecben tartott tojótyúkoknál, a tojástermelés első fázisában (24-36. hét között). A tojás súlyát, a takarmány felvételt, az elhullási arányt és a testtömeget nem befolyásolta szignifikánsan a makk részaránya, ezzel szemben a tojástermelési arányra, a tojások számára, tömegére P<0,01, a takarmányértékesítésre pedig P<0,05 szinten volt hatással a kísérleti takarmányok fogyasztása. A 30% makktartalmú takarmány szignifikánsan csökkentette a tojástermelési arányt, a tojások számát, tömegét és a takarmányértékesítést a tojástermelés első szakaszában (24-36. hét). A makkot 20%-os arányig alkalmazni lehet tojótyúkok takarmányában minden káros következmény nélkül.

Megjelent
2000-02-15
Hogyan kell idézni
Saffarzadeh, A., Vincze, L., & Csapó, J. (2000). A különböző mennyiségű makk (Quercus branti) hatása a tojótyúkok termelésére a tojástermelés első szakaszában. Acta Agraria Kaposváriensis, 4(2), 27-35. Elérés forrás http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/1546

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 > >>