A makk (Quercus branti), a Pistacia atlantica és a Pistacia khinjuk mag, mint új baromfitáp komponens metabolizálható energiatartalmának, ill. antinutritiv anyagainak meghatározása

  • Ali Saffarzadeh
  • László Vincze
  • János Csapó
Kulcsszavak: makk, Pistacia atlantica, Pistacia khinjuk, metabolizálható energia, tannin

Absztrakt

Az Irán 3 különböző klímájú részéből származó makk, Pistacia atlantica és Pistacia khinjuk mag látszólagos, ill. valódi metabolizálható energiatartalmát, valamint antinutritív anyagait (tannin-, ureáz aktivitás) határozták meg, 55, 17 hetes kakassal végzett kísérlet során. Mindegyik klímából származó takarmány esetében 5 kakast 5 ismétlésben állítottak be, melynek során azokat egyéni ketrecekben tartották. A különböző takarmányok AME, AMEn, TME és TMEn értékét Sibbald (1989) módszerével határozták meg. A makk átlagos AMEn tartalma 14,08, míg a Pistacia atlanticaé 13,51, a Pistacia khinjuké pedig 17,33 MJ/kg volt. A makk tannintartalma 4,7%, a Pistacia atlanticaé 1,43%, a Pistacia khinjuké pedig 1,93% volt, mely értékek tekintélyesek a baromfitakarmányként történő felhasználás során. Mindegyik vizsgált esetben az ureáz aktivitás mértéke elhanyagolható volt.

Megjelent
2000-02-15
Hogyan kell idézni
Saffarzadeh, A., Vincze, L., & Csapó, J. (2000). A makk (Quercus branti), a Pistacia atlantica és a Pistacia khinjuk mag, mint új baromfitáp komponens metabolizálható energiatartalmának, ill. antinutritiv anyagainak meghatározása. Acta Agraria Kaposváriensis, 4(1), 41-47. Elérés forrás http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/1376

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 > >>