Különböző fajtájú sertések zsírjának zsírsavösszetétele és koleszterin tartalma

  • János Csapó
  • Ferenc Húsvéth
  • Zsuzsanna Csapóné Kiss
  • Péter Horn
  • Zoltán Házas
  • Éva Vargáné Visi
  • Kálmán Bőcs
Kulcsszavak: zsírsavösszetétel, koleszterintartalom, mangalica, duroc, magyar nagyfehér

Absztrakt

A szerzők meghatározták a mangalica, a magyar nagyfehér x magyar lapály és a mangalica x duroc zsírjának zsírsavösszetételét és a zsír koleszterintartalmát. Megállapították, hogy a három fajta között a telített-, a telítetlen-, ill. az esszenciális zsírsavakban, valamint a koleszterin tartalomban nem lehet szignifikáns különbséget kimutatni. Vizsgálataik szerint a három sertésfajta zsírjának koleszterintartalma 71-109 mg/100 g között változik. Felhívják a figyelmet a sertészsír magas olajsav (43,6-44,8 relatív%) és linolsav (10,6-11,5 relatív%) tartalmára.

Megjelent
1999-02-15
Hogyan kell idézni
Csapó, J., Húsvéth, F., Csapóné Kiss, Z., Horn, P., Házas, Z., Vargáné Visi, Éva, & Bőcs, K. (1999). Különböző fajtájú sertések zsírjának zsírsavösszetétele és koleszterin tartalma. Acta Agraria Kaposváriensis, 3(3), 1-13. Elérés forrás http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/1356

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 3 4 5 6 7 8