A tejfehérje vizsgálata poliakrilamid gélelektroforézissel és izoelektromos fókuszálással kancatejből

  • Ottó Vörös
  • János Csapó
  • Mária Baranyi
  • Zsuzsanna Csapóné Kiss
  • József Stefler
Kulcsszavak: kancatej, tehéntej, tejfehérje, poliakrilamid gélelektroforézis, izoelektromos fókuszálás

Absztrakt

Vizsgáltuk 16 magyar hidegvérű, 4 haflingi, 6 breton és 3 bouloni fajtájú kanca tejének fehérjefrakcióit poliakrilamid gélelektroforézissel (PAGE) és izoelektromos fókuszálással (IEF). E módszerek alkalmazásával genetikai variánsok jelenlétét igazoltuk mind a savó-, mind a kazeinfrakció fehérjéi között. Kihasználva a kanca- és a tehéntej fehérjefrakcióiban fennálló különbségeket, módszert dolgoztunk ki a kancalej tehéntejjel történő hamisításának kimutatására.

Megjelent
1999-02-15
Hogyan kell idézni
Vörös, O., Csapó, J., Baranyi, M., Csapóné Kiss, Z., & Stefler, J. (1999). A tejfehérje vizsgálata poliakrilamid gélelektroforézissel és izoelektromos fókuszálással kancatejből. Acta Agraria Kaposváriensis, 3(1), 1-10. Elérés forrás http://journal.ke.hu/index.php/aak/article/view/1342

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 6 > >>